Kdo je Doktor Pekař?
Historie Doktora Pekaře se začala psát v roce 2015, kdy jsme na základě zkušeností s pečením pro našeho syna celiaka založili pekárnu a dali na trh první bezlepkový chléb, rohlíky, kornspitze, pár druhů sladkého pečiva a bábovek. Naše filozofie byla jednoduchá – pečivo, které si koupí každý člověk kdekoli v obchodě jsme chtěli v té nejlepší kvalitě a hlavně čerstvé nabídnout také bez lepku všem celiakům.
Kdo si tu dobu pamatuje ví, že nebylo možné si koupit bezlepkové pečivo jen tak někde a už vůbec ne čerstvé. Vnímali jsme to jako díru na trhu, ale zároveň bylo jasné, že to bude výzva. Nikdo neznal technologie, trh na nás nebyl připraven, shánět suroviny které mají zkontrolovanou „bezlepkovost“ nebylo jednoduché. Nejsme pekaři, vše jsme se museli naučit za pochodu.
Začínali jsme skromně s pár produkty, ale úspěch se dostavil poměrně brzy. V začátcích jsme mnohde byli odmítáni, protože obchodníci neměli dostatek zákazníků z řad celiaků, ale na mnoha místech nás vítali s otevřenou náručí. Nejednou se stalo, že v malé zdravé výživě se majitelka a prodavačka v jedné osobě samým štěstím rozplakala, protože obchůdek zakládala pro sebe a své děti – celiaky a podobné pečivo bez lepku v životě neviděla.
Naše produkty neobsahují žádné zbytečné přísady, konzervanty a „éčka“, která by nám usnadňovala práci a uměle prodlužovala trvanlivost. Suroviny pro výrobu si pečlivě vybíráme a receptury produktů formulujeme s ohledem na jejich budoucí složení. Řadu surovin máme v BIO kvalitě, protože mnohdy jen dodavatelé BIO jsou schopni nám dodat suroviny s atestem „bez lepku“.
Dnes máme v ceníku více než devadesát položek bez lepku, vyrábíme nejen pečivo, chléb, sladké pečivo, koláčky, bábovky, perníky a podobně, ale i dorty, malé dortíky, panna cotty, knedlíky sladké i slané. Nejnovější hit jsou makovky. Dlouho jsme ladili recepturu a technologii ve snaze se přiblížit oné chuti z dětství, když si makovku namočíte do kakaa a pak zažijete ten jedinečný pocit, kdy se vám sousto rozplyne na jazyku. Zdá se, že se to povedlo.
Dalším nejen technologickým testem, ale i testem trpělivosti bylo listové těsto a výrobky z něj. Na tom jsme pracovali více než rok. V první vlně pandemie jsme si koupili krásný rozvalovací stroj v Itálii, ale než jsme ho dostali k nám trvalo to skoro půl roku. Pak jsme začínali zkoušky, těsto listovalo, všechno se zdálo krásné, ale stejně jsme nebyli úplně spokojeni. Vše jsme zahodili a začali znovu a vyplatilo se. Experimentovali jsme s různými druhy tuků, nakonec si individuálně dovážíme tuk z Rakouska, který neobsahuje palmový olej a ztužené rostlinné tuky. Nakonec můžeme s hrdostí říct, že jsme pravděpodobně jediní u nás, kdo vyrábí pravé listové těsto bez lepku s mnoha jednotlivými vrstvami těsta a tuku, které po upečení „nalistuje“, tedy rozdělí se do jednotlivých vrstviček a krásně křupe. Vyrábíme z něj mnoho druhů sladkých i slaných listových kapes, pravý domácí štrůdl a další dobroty. Těsto prodáváme i chlazené pro domácí pečení.
Zaměřujeme se nejen na celiaky, ale i na zákazníky s kombinovanými intolerancemi. Máme celou řadu produktů bez laktózy, vyhovíme i veganům. Technologicky se stále posouváme kupředu, pečeme například chléb v ošatkách, který vůní a pohledově a s maličkou trochou tolerance i chuťově nerozeznáte od klasické Šumavy.